1 2 3 4 T F G


Welcome Peeps !


The Spy


Finger Talks


My Banner


Histories


Thanks To


About Asasi Pintar ( UKM )
| Sunday, March 17, 2013 ♥ 8 MUFFLE |
actually , masuk tahun ni baru terdengar pasal asasi pintar ni...sebelum ni tak pernah dengar pun...agk tertarik juga dengan program ni...search dekat google and sini nak terangkan sikit pasal program ni...siapa yang dah tahu xpelah , just nak share to those yang tak tahu about this programme lagi :) 
  • APA TU ASASI PINTAR
Pihak UKM telah meminta Pusat Permata Pinta Negara mengendalikan program asasi pintar yang telah dimulakan pada 20 Jun 2010 dengan pelajar permulaan seramai 250 tajaan JPA
  • BERAPA TAHUN TEMPOH
program asasi pintar UKM ni merupakan program pra-siswazah yang mengambil masa 1 tahun sahaja
  • UNTUK SIAPAKAH PROGRAM INI
asalnya program ni ialah program permata pintar negara di mana pelajar2 pintar dikenalpasti melalui satu ujian secara online.pelajar yang terpilih itu akan ditawarkan ke asasi pintar UKM 
tapi sekarang program Asasi Pintar ini akhirnya dibuka kepada semua pelajar lepasan SPM yang bukan pelajat permata pintar.Asasi ini terbuka hanya kepada pelajar ALIRAN SAINS

  • BIDANG PENGAJIAN ASASI PINTAR UKM
bidang ini lebih ditumpukan kepada bidang SAINS , TEKNOLOGI , MATEMATIK..pelajar sekurang-kurangnya mengambil sejumlah 40jam kredit kursus-kursus tahun pertama di UKM..
termasuk FAKULTI PENDIDIKAN , FAKULTI KEJURUTERAAN , FAKULTI PERUBATAN , FAKULTI PERGIGIAN dan FAKULTI SAINS KESIHATAN BERSEKUTU...
pelajar akan bersama pakar untuk melakukan penyelidikan melalui pendekatan pembelajaran berasaskan masalah...
  • HALA TUJU SELEPAS TAMAT ASASI PINTAR
bagi pelajar yang tamat asasi pintar dan mencapai kecemerlangan yang ditetapkan UKM akan diterima masuk ke pelbagai fakulti di UKM..
disebabkan pelajar2 telah mengambil 20jam kredit kursus-kursus wajib universiti yang ditawarkan oleh UKM , tempoh pengajian akan dipendekkan untuk sesuatu bidang pengajian...
ini akan membolehkan mereka menamatkan pengajian mereka lebih awal...
  • KELAYAKAN MINIMUM ASASI PINTAR
   
TENGOK KELAYAKAN MINIMUM PUN TAHU DH UNTUK PELAJAR2 GENIUS

**menurut pelajar yang ambil Asasi Pintar UKM ni , starting this year akan ada ujian sebelum masuk akan ada Qualification Test ( ada 15 Section , 300 soalan , masa 2jam setengah ) >SUMBER DI SINI<

**tapi ada seorang blogger tu cakap kalau dia dah telefon pusat asasi ni and cakap TIADA ujian sebelum masuk..jadi kalau apply boleh terus masuk dengan keputusan 6A seperti kelayakan di atas..
Ada ura-ura mengatakan kalau program ni under tajaan JPA tapi tak pasti lagilah...
tapi yang first batch memang FULLY UNDER JPA , kalau nak lebih pasti tanya pihak UKM sendiri sempena JOM MASUK U 
SEMUA ASASI ADA BIASISWA , BERGANTUNG KEPADA TAHAP PENCAPAIAN KITA LAH
setelah masuk ijazah pertama , anda perlu mencari tajaan atau tanggung sendiri..

SYARAT NAK LULUS ASASI = 3.00 , kurang dari itu kena repeat setahun
Asasi Pintar ni macam asasi sains jugak tapi untuk budak2 pintar jelah -_-'
  • UJIAN SELEPAS MASUK
  1. UKM2 (untuk menilai tahap kepintaran)
  2. MEQI (untuk tujuan profiling)
  3. MUET (syarat kemasukan prasiswazah)
JPA SCHOLARSHIP = pelajar asasi pintar akan dapat FULL SCHOLARSHIP dari JPA untuk sambung pelajaran di Pusat Permata Pintar

LUAR NEGARA = pelajar boleh sambung luar negara setelah ditemuduga oleh pihak JPA

NAMA UNIK ASASI PINTAR INI merangkumi SAINS HAYAT & SAINS FIZIKAL  

BOLEH SAMBUNG KE PROGRAM :
  • KEJURUTERAAN
  • FARMASI
  • DENTIST
  • PERUBATAN dll

UNTUK MAKLUMAT LANJUT , BOLEH HUBUNGI PUSAT ASASI :
 03-89217501/7502


SUMBER : SINI

## hahahaha , memang tak lah kan aku dapat :p 


Blogger fathin nadia said...

ouhh . kita pun baru tahu . macam mana nak apply mende ni ? kat upu ke ?

 
Blogger $yuhada $yada said...

@fathin nadia
yup , boleh isi mende ni kat borang upu...dia akan ad tulis program asasi pintar :)

 
Blogger Hatimi Tahirruddin said...

ooh syuhada nak apply eh? hehe bagus tu...:) semoga dapat nanti ye...

 
Blogger Setiasmile said...

macam menarik byinye.. xpela... mne2 blaja un sama.. persaingan semakin hebat... ape2 un, gud luck!!

 
Blogger $yuhada $yada said...

@Hatimi Tahirruddin , hehe , kalau ikut hati memang nak apply tapi tu lah...macam susah je nk dpt :)

@Setiasmile , betul tu , skg dh ramai bdk2 bijak..haha , thanks ! :)

 
Blogger ✿ʎɹɐuıpɹo Alyaa ✿ said...

Anda Ditag..http://ordinaryalyaa.blogspot.com/2013/03/experience-giveaway-by-miya-syara.html

 
Blogger are sriey said...

assalam. .kak, .lman web ape eh yg akak ambik syarat minimum asasi?

 
Blogger $yuhada $yada said...

Are Sriey , wasalam....akak tak berapa faham soalan tapi masa nak apply upu , akak check kat laman web ni ----> http://imascu.upu.mohe.gov.my/ untuk tgk course apa yang layak untuk akak based pada result spm :) so , kalau result spm lepas , dia akan keluar senarai termasuk asasi yang mana boleh kita apply :)

 

Post a Comment

♥ Terima Kasih kerana sudi singgah blog HUFFLEMUFFLEPUFF ni
♥ Sudi-sudikanlah komen kat sini ye ? Saya amat menghargainya (^.^)
♥ Kata-kata kasar / kesat tidak diterima :)
♥ Budi Bahasa Budaya Kita okay :D